Ga verder naar:
Omrollen doe je zo!
Van een kleine kwetsbare baby, verandert je kindje in een nieuwsgierige avonturier. Één van de eerste stappen in dit proces is het omrollen. Vanaf wanneer gaat je baby omrollen en wat kun je doen om dit te stimuleren?
Hoe en wanneer rolt een baby om?
Er zijn twee manieren waarop je baby kan omrollen. Van rug naar buik en van buik naar rug. Vaak beginnen ze met het rollen, van de rug naar de zij. Gemiddeld rollen de meeste baby’s volledig om tussen 5,5 maand en 9 maanden. Natuurlijk zijn er ook kindjes die veel sneller zijn of juist langzamer. Maak je niet druk, jouw kindje ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Maar als hij eenmaal weet hoe het moet, is er geen houden meer aan.
Hoe weet je of jouw kindje er klaar voor is?
Je kan zien dat jouw kindje er klaar voor is, wanneer zijn lichaampje al redelijk actief beweegt. Gebruikt hij bijvoorbeeld zijn been om kracht te zetten, wanneer hij een speeltje naast zich probeert te pakken? Dat is dat een teken dat het er echt aan zit te komen.
Zodra je kindje kan omrollen, houdt hem dan goed in de gaten. Vooral bij het verschonen op de commode, dat hij er niet af kan vallen.
Omrollen bij je baby stimuleren
Is jouw kindje er overduidelijk klaar voor en wil je hem stimuleren? Daar zijn verschillende technieken voor. Probeer deze tips eens:
Van buik naar rug
- Leg je kindje vaak (of vaker) op zijn buik, zodat het kan oefenen met het optillen van het hoofdje. Hierdoor worden de nekspieren getraind die nodig zijn voor het omrollen.
- Leg je kindje op de buik en plaats speeltjes op verschillende plaatsen in de buurt, net iets buiten zijn bereik. Doe dit zowel naast als voor hem. Wat je ook kan doen, is de speeltjes juist in de lucht houden, zodat je kindje het hoofdje en armpjes verder op moet tillen. Als je het links of rechts boven het hoofd houdt, moet je kindje het hoofd en armpjes draaien, waardoor het kan zijn dat het rollen vanzelf gaat. Let daarom goed op, dat het zichzelf geen pijn kan doen.
- Wieg je kindje heen en weer terwijl het op de buik ligt. Zo leren ze het gevoel kennen van het verplaatsen van het gewicht en het kan tegelijkertijd ook voor een lachsalvo zorgen. Twee vliegen in één klap!
Van rug naar buik
- Leg het speelgoed wat verder weg, zodat je kindje meer moeite moet doen om erbij te kunnen. Dit kan op hoofdhoogte, maar ook juist lager bij de benen.
- Genoeg ruimte is belangrijk, zodat je kindje verschillende kanten op kan rollen. Je kan bijvoorbeeld een groot kleed of matras op de grond neerleggen.
- Help je kindje door het ene been over het andere been te plaatsen. Het rollen wordt dan iets makkelijker en na een tijdje zal je kindje die beweging waarschijnlijk vanzelf kopiëren.
Hoe je het ook doet, je kindje stimuleren of het eigen tempo volgen; doe het op jouw manier. Als moeder weet je vaak het beste wat bij jouw kindje past. Een blije baby én moeder is het aller belangrijkste. Dus doe vooral wat goed voelt!