Ga verder naar:
Baby’s eerste stapje
Het eerste jaar van je kindje kent vele bijzondere mijlpalen. Na de eerste keer lachen, omrollen, zitten en kruipen, dient het volgende mooie moment zich aan. Vooral wanneer je kindje al in hoog tempo het hele huis door kruipt, vraag je je af; wanneer gaat mijn baby lopen?
Eigen tempo
Een pasklaar antwoord op die vraag is er niet. De meeste baby’s zetten tussen de tiende en achttiende maand het eerste stapje. Laat je vooral niet van je stuk brengen door de hardlopers. We snappen dat het je onzeker kan maken, maar dat is nergens voor nodig. Zelfs als je kindje nog niet kruipt is er geen reden tot zorgen, want er zijn ook kindjes die deze fase overslaan en meteen gaan lopen. Elk kind moet zich ontwikkelen in zijn eigen tempo en jouw kleintje zal de volgende ‘stap’ nemen wanneer het daar klaar voor is. Alles op zijn tijd!
Zo kun jij je baby helpen met leren lopen
Trekt jouw kind zich al gemakkelijk op en kan hij zich langs de meubelstukken een weg door de kamer banen? Dan zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voor de eerste losse stap wordt gezet. In dit geval kun je proberen om je kindje te stimuleren. Dit doe je op de volgende manier:
- Help je baby leren lopen aan je handen. Eerst aan twee handen en ga na een tijdje over op één hand.
- Ga op gelijke hoogte zitten wanneer je kindje ergens staat en moedig aan, met open armen, om naar je toe te komen.
- Koop een houten wagentje of duwkar waar je kind achter kan lopen. Zo leert het alvast hoe leuk het is om zelfstandig de kamer door te kunnen.
- Laat je kindje binnen op blote voeten lopen. Dit is beter voor de balans. Zorg er alleen wel voor dat de ondergrond hier geschikt voor is. Te koud of te glad is niet fijn voor je kindje. Dit kun je oplossen door antislip sokken of leren slofjes aan te trekken.
Is je huis al babyproof?
Of je kind nu al bijna loopt of geen enkele poging onderneemt, het kan geen kwaad om je huis alvast babyproof te maken. De eerste stap gebeurt vaak op een onverwacht moment en een goede voorbereiding is het halve werk. Misschien heb je iets aan de volgende checklist!
- Zijn de stopcontacten voorzien van kinderbeveiliging?
- Zitten er veiligheidshaakjes op de onderste keukenkastjes? Om alles uit te sluiten, kun je ook de schoonmaakspullen onder de gootsteen verwisselen met de inhoud van een van de bovenkastjes.
- Zijn eventuele scherpe hoeken van meubels afgezet door beschermers?
- Is er gecheckt of er geen kleine voorwerpen op de grond of ooghoogte bevinden?
- Zijn er deurklemmen of deurvangers aangebracht die de kleine kindervingers beschermen tegen dichtslaande deuren?
Probeer zoveel mogelijk punten af te strepen voor je kindje gaat lopen, dan verklein je de kans op ongelukjes en ben je zelf ook een stuk relaxter.
Is je kindje nog niet gemotiveerd?
Maak je niet druk, het komt vanzelf. Voor je het weet, ren je als een dolle achter je kind aan, moet je al je servies en kleine voorwerpen in veiligheid brengen en ben je continu kusjes op zere knietjes aan het geven. Forceer het niet en geniet nog even van het laatste restje babyfase. De tijd dat je kleine kruipende dreumes verandert in een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger komt er snel genoeg aan!