Ga verder naar:
De eerste tandjes van jouw baby
Je kindje wordt steeds groter! Op een dag zul je in het mondje van je kleintje het eerste witte puntje in het tandvlees zien verschijnen. Je baby krijgt tandjes! Omdat het krijgen van tandjes best ingrijpend voor je kindje kan zijn (en voor jou dus ook), vertellen we je in dit artikel alles over de eerste tanden van je baby.
Wanneer krijgen baby’s tandjes?
Gemiddeld komen de eerste tandjes door wanneer baby’s tussen de vier en zeven maanden oud zijn. Dit is echter een gemiddelde, dus maak je geen zorgen als jouw kindje ze eerder of juist later krijgt. Over het algemeen komen eerst twee snijtanden in de onderkaak door, dan twee snijtanden in de bovenkaak en zo rond de eerste verjaardag van je kleintje heeft je baby ongeveer 8 snijtanden.
Hoe merk je dat de eerste tandjes doorkomen?
Nog voordat je de tandjes in het mondje ziet, kun je al aan je baby merken dat er tandjes onderweg zijn. Kindjes hebben er vaak last van en dit kan tot uiting komen in hangerig of humeurig gedrag, meer kwijlen dan normaal, minder willen drinken, slechter slapen en soms ook koorts. Je kunt het ook merken doordat je baby ineens op alles gaat bijten of vaak over het gezichtje wrijft.
Help, rode billen!
Het krijgen van tandjes kan er soms ook voor zorgen dat de ontlasting van je baby wat dunner is dan normaal. Je kleintje kan hierdoor last krijgen van rode billetjes of luieruitslag. Wanneer dit het geval is, doe je er goed aan om wat vaker de luier te verschonen en om de babybilletjes na iedere verschoning in te smeren met zinkzalf. Zwitsal Zinkzalf helpt rode billetjes te beschermen en zorgt voor een onmiddellijke verlichting. Je kunt ook talkpoeder& gebruiken; dit absorbeert het vocht en helpt zo geïrriteerde vlekjes op de huid te voorkomen.
5 tips om de pijn van tandjes te verzachten
Als moeder kun je je kleintje helpen om de pijn wat te verzachten:
1. Geef je kindje iets om op te bijten, zoals een bijtring. Je kunt deze ook even in de koelkast leggen voor wat extra verkoeling. Leg de bijtring echter niet in de vriezer, want een bevroren bijtring kan voor vrieswonden zorgen.
2. Je kunt het pijnlijke tandvlees van je kleintje ook zachtjes masseren met je vinger. Zorg er natuurlijk wel voor dat je je handen goed gewassen hebt.
3. Wist je dat er ook speciale middeltjes te koop zijn bij de drogist of apotheek die de pijn kunnen verlichten? Vraag de drogist of apotheker om advies als je niet precies weet wat geschikt is voor jouw kleintje.
4. Heeft je kindje koorts of vertrouw je het niet? Raadpleeg dan je huisarts voor advies.
5. Misschien wel het allerbeste middel om je kleintje te helpen: knuffel veel met elkaar! Kindjes die zich niet lekker voelen, hebben nog meer behoefte aan lichamelijk contact. Maak er een fijn moment voor jullie samen van!
En als de eerste tandjes er zijn, kun je ook meteen beginnen met het poetsen van de tandjes. Gebruik hiervoor een tandenborstel en tandpasta die speciaal voor baby’s bedoeld zijn. Op naar de volgende mijlpaal!