Ga verder naar:
Help, mijn kleintje zit in de peuterpuberteit!
Er komt waarschijnlijk een dag waarop je denkt: wat is er met mijn schattige baby gebeurd? Je kindje lijkt te zijn veranderd in een opstandig klein wezentje en kan nog maar één woordje zeggen: ‘nee!’. Welkom in de nieuwste fase, de peuterpuberteit! Zwitsal vertelt je alles over dit fenomeen en alvast één geruststelling: het gaat ook weer over. Echt.
De peuterpuberteit: waarom eigenlijk?
Het klinkt misschien negatief, de peuterpuberteit, maar dat is het allesbehalve. Tijdens deze fase maakt je kindje een grote verandering in de ontwikkeling door. Je kleintje krijgt steeds meer een eigen mening en zal je dat laten weten ook. Aan jou de taak om duidelijke grenzen aan te geven, zodat je kindje leert wat wel en niet mag. Klinkt misschien vervelend om ‘nee’ te zeggen tegen je kleintje, maar hier heeft hij of zij uiteindelijk echt het meeste aan.
Wat zijn de kenmerken van de peuterpuberteit?
Als je kindje in de peuterpuberteit zit, zul je dit snel genoeg merken. Driftbuiten, ‘nee’ zeggen, krijsen en niet naar je willen luisteren: het hoort er allemaal bij. En misschien gedraagt je kleintje zich bij anderen voorbeeldig en bij jou juist helemaal niet. Ook dat is een goed teken, want dit betekent dat je kindje zich vertrouwd bij je voelt.
Hoe lang duurt de peuterpuberteit?
Veel kindjes beginnen met puberen als ze anderhalf zijn en vaak duurt deze puberteit tot de vierde verjaardag. Dit zijn gemiddelde leeftijden, dus het kan goed zijn dat het bij jouw kleintje net even anders verloopt. Ook is de mate van puberen voor ieder kind weer anders. Een ding is wel zeker: het gaat vanzelf weer over!
Tips voor het omgaan met de peuterpuberteit
Een puberende peuter kan voor jou soms een hele uitdaging zijn. Zeker wanneer je kleintje bijvoorbeeld in de supermarkt een flinke driftbui krijgt. Gelukkig zijn er wel wat tips die jou kunnen helpen.
- Blijf kalm! Ook al is het misschien lastig, probeer om zelf zo rustig mogelijk te blijven. Leg je kindje op een begrijpelijke manier uit waarom iets niet mag of juist moet.
- Probeer om niet boos te worden. Als dit wel gebeurt, wat heel begrijpelijk is, kan je peuter dit opvatten als een manier om controle over jou te krijgen.
- Vermoeide kindjes raken wat sneller gefrustreerd dan kindjes die goed uitgerust zijn. Zorg daarom voor voldoende slaap en rustmomenten en laat de boel de boel als je merkt dat je kindje daar behoefte aan heeft.
- Kindjes vinden het, hoe klein ze ook zijn, prettig om serieus genomen te worden. Benoem daarom de frustratie en toon begrip voor je uk.
- Nog een trigger voor frustratie: kleintjes die trek hebben. Je kunt dit voorkomen door te zorgen voor vaste eetmomenten en mocht je kindje echt honger hebben, geef je uk dan een gezonde snack als extra tussendoortje.
Ook al is deze fase soms pittig, geniet ook van de fijne momenten met elkaar! Speel samen in bad met Zwitsal Zeepvrij Schuimbad of trek er lekker op uit met je kleintje!