Ga verder naar:
De buik in beweging
In het eerste trimester van je zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam. Je kan extreem misselijk zijn en braken, intens vermoeid zijn en last hebben van hormonale schommelingen. Maar wanneer dat een beetje wegebt (vaak na twaalf weken) en het leukere gedeelte van de zwangerschap aanbreekt, heb je waar-schijnlijk twee belangrijke vragen; wat wordt het én wanneer voel ik mijn baby bewegen?
Geslachtsbepaling
Van het formaat van een kleine cashewnoot groeit je kindje uit naar een echt mensje. Op de termijnecho’s zie je steeds weer iets meer. Misschien dat jullie dolgraag willen weten wat het wordt. Dan duren die eerste twintig weken best lang! Wist je dat je ook een ‘pretecho’ met geslachtsbepaling kan doen? Dit valt niet onder medische zorg en dus ook niet onder je verzekering. De meeste pretecho centra doen al met veertien weken geslachts-bepaling echo’s.
Tips:
- Grote kans dat je na afloop van de pretecho direct naar de winkel wilt voor de eerste outfit, dus vergeet vooral je portemonnee niet mee te nemen.
- Wil je het antwoord bewaren voor een speciaal moment? Vraag dan of de echo-scopist het antwoord in een envelop wil stoppen. Misschien ga je vlak erna op vakantie en wil je het geslacht in alle rust ontdekken op een tropisch eiland. Of wil je het bewaren voor een geslachtsonthulling feest met vrienden en familie? Geef dan de envelop aan de bakker die de taart maakt, zodat hij dit kan verwerken in de taart.
- Nu je weet wat het wordt, wil je waarschijnlijk ook meteen gaan nadenken over babynamen. Koop een boek over babynamen of lees hier ons artikel ter voorbereiding!
Wanneer kun je je baby voelen?
We begrijpen dat je er ontzettend naar uitkijkt, maar wanneer jij je baby gaat voelen, is eigenlijk niet te voorspellen. Vanaf zeven weken begint je kindje te bewegen. De kans dat je het dan al voelt is heel klein, omdat de foetus dan nog niet volgroeid is. Vanaf ongeveer de vijftiende week heeft je kindje al zijn ledematen.
Ook de ligging speelt een hele grote rol. Ligt je kindje voor de placenta, dan zou je het al heel snel kunnen voelen. Wanneer je kindje er achter ligt, moet het wat harder trappen voordat jij het kunt waarnemen. Bij een eerste zwangerschap voelen de meeste moeders rond twintig weken het eerste getrappel. Het begint vaak met een zachte streling of borrel aan de binnenkant van je buik en naarmate je kindje groeit, zal dat gevoel steeds sterker worden.
Voel je nog niks? Geen paniek, dit komt meestal vanzelf. Probeer eens om een tijdje te gaan liggen en je volledig te ontspannen en plaats je handen op je buik. Baby’s worden het actiefst, wanneer jij in rust bent, dus misschien dat de kleine dan contact zoekt!
Voel je je kindje wel, maar niet elke dag? Geen zorgen. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid vruchtwater. Rond 28 weken is je kindje groot genoeg om elke dag een contactmoment te hebben. De bewegingsvrijheid wordt vanaf dat moment door de grootte wel wat beperkt. De beweging wordt dus minder, maar je zal je kindje nog wel steeds voelen.
Maak je je zorgen over de frequentie van het contact met je baby, neem dan contact op met de verloskundige. Zij is er voor dit soort vragen en bij twijfel kan zij altijd een extra echo doen!