Ga verder naar:
Voorbereiding op de komst van je kleintje
Na het eerste trimester breekt er een energiekere fase aan, fijn! Dit is vaak de fase waarin je gaat bedenken welke praktische zaken –naast het inrichten van het kamertje– je moet regelen voor de komst van jouw kleintje. Om dit wat overzichtelijker voor je te maken, heeft Zwitsal enkele punten voor je op een rijtje gezet.
Zo kun je je voorbereiden op de komst van je baby
Aangifte, erkenning en voogdij
Na de bevalling verlangt de overheid dat het kindje binnen drie dagen aangegeven wordt bij de gemeente. Als moeder ben je hier vaak nog niet toe in staat, dus meestal doet je partner dit. Bij gebrek aan een partner mag ook iemand anders aangifte doen, zolang deze persoon maar aanwezig was bij de geboorte.
Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan verloopt de erkenning en voogdij van het kindje automatisch. Ben je dat niet, dan zal het kindje eerst erkend moeten worden door de vader. Dit betekent niet dat de voogdij ook automatisch wordt toegekend. Hiervoor kun je een apart formulier indienen bij de gemeente, wat pas geldig is wanneer beide ouders het hebben ondertekend. Dit kun je voor de bevalling al regelen, maar vergeet de formulieren niet op te sturen wanneer je kindje geboren is.
Kraamzorg
In Nederland heb je na de bevalling recht op kraamzorg. De kraamhulp zal zich in eerste instantie richten op de verzorging van moeder en kind. Daarnaast doen de meesten ook licht huishoudelijk werk. Wat daar precies onder valt, is afhankelijk van het bureau en/of de kraamhulp zelf. Wil je exact weten waar je aan toe bent, vraag hier dan naar bij je aanmelding.
Meestal heb je een kennismakingsgesprek met het kraambureau in de zevende maand van je zwangerschap. Aanmelden voor kraamzorg kan al vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.
Hoeveel dagen kraamzorg je krijgt, is afhankelijk van de omstandigheden. Is het je eerste kindje en geef je borstvoeding? Dan heb je recht op 48 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Geef je geen borstvoeding, dan heb je recht op 44 uur. Moet je na je bevalling langer in het ziekenhuis verblijven, dan worden deze uren afgetrokken van de kraamzorg.
Borst- of flesvoeding?
Ben je van plan om borstvoeding te geven? Dan zou je een borstvoedingsinformatieavond bij kunnen wonen. Vaak verzorgt het kraambureau of het ziekenhuis dit. Haal alvast druppels Vitamine K en D in huis, want die zal je kindje nodig hebben. Komt de borstvoeding na de bevalling niet goed op gang of is het heel pijnlijk? Dit kan gebeuren, voel je daar vooral niet schuldig over. Gun jezelf de tijd en weet dat opstartproblemen veel voorkomen. Borstvoeding geven hoort echter geen pijn te doen.
Vanuit de kraamzorg heb je ook recht op een lactatiekundige, schakel deze in wanneer je wat meer hulp nodig hebt. Vaak kan zij je met simpele tips de goede weg op helpen!
Geef je liever flesvoeding? Denk er dan aan om de volgende dingen bijtijds in huis te halen:
- Meerdere zuigflessen
- Extra flesspenen in meerdere maten
- Flessen sterilisator
- Flessen schoonmaakborstels
- Eventueel een flessen warmer
- Flesvoeding
- Vitamine D
Alles geregeld? Geniet dan vooral nog even van je kindje in jouw buik. Want voor je het weet heb je hem of haar in je armen!