Ga verder naar:
Eerlijk over doorslapen
'Slaapt je baby al door?' Het is een veelgestelde vraag die je als kersverse ouder krijgt. Waarschijnlijk pure interesse, maar het kan soms voelen alsof het een soort wedstrijd en afvinklijstje is. Tegelijkertijd zou je natuurlijk niets liever willen dan dat het ‘baby slaapt ’s nachts niet-tijdperk’ voorbij is. Eindelijk weer wat meer slapen. Maar wat is realistisch? Wanneer kan je baby doorslapen en wat zou je kunnen doen om het doorslapen van je baby te bevorderen?
Hoeveel slaapt een baby?
Slaapritmes van baby’s kunnen flink verschillen. Hoe komt dat eigenlijk?
- Pasgeboren baby’s kennen het verschil tussen dag en nacht niet. ’s Nachts wakker worden is dus volstrekt normaal. Sterker nog, je baby is er nog helemaal niet klaar voor om lang achter elkaar door te slapen.
- Je baby heeft een kleine maag en wil geregeld wat drinken.
- Een pasgeboren baby slaapt in totaal zo’n zestien uur per dag. Dat is een gemiddelde. De ene baby heeft genoeg aan vijf uur slaap en er zijn kleine slaapkoppen die wel eenentwintig uur slapen.
Wanneer gaat je baby doorslapen?
Na ongeveer tien tot twaalf weken komt er langzaam maar zeker wat meer tijd tussen de voedingen en kan je baby langere tijd gaan slapen. Bijvoorbeeld van acht uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts. Dat heet dan al doorslapen. Om wat slaap in te halen, kun je dus overwegen om tegelijkertijd met je baby naar bed te gaan. Misschien niet zo gezellig, maar wel fijn om je wat fitter te voelen.
Het slaapritme van een baby
Een baby van zes maanden oud slaapt nog zo’n veertien uur per dag met een ochtend- en middagdutje. Er zijn baby’s die dan ’s nachts acht uur achter elkaar slapen, maar er zijn ook genoeg baby’s die dat nog niet doen en die aan vijf uur slaap genoeg hebben.
En lijk je net gewend aan een bepaald slaapritme, dan kan het de volgende dag ineens anders zijn door ziekzijn of doorkomende tandjes bijvoorbeeld.
Tips om doorslapen te bevorderen
- Help je baby bij het ontwikkelen van een dag- en nachtritme. Maak het bij het slapen overdag niet te donker voor je baby.
- Ga overdag lekker met je baby naar buiten. Baby’s die veel daglicht krijgen en overdag veel buiten zijn, slapen ’s nachts beter.
- Verschoon ’s nachts alleen de luiers waar je kindje last van kan hebben. ’s Nachts verschonen is een hoop gedoe voor je baby, waardoor het erna in slaap vallen lastiger zal zijn.
- Houd ’s nachts de kamer zo donker mogelijk, ook bij het voeden of verschonen en kies voor zachte lichtbronnen. Bijvoorbeeld een (dimbaar) nachtlampje of schuif het gordijn een stukje opzij om het maanlicht of de straatverlichting binnen te laten.
Probeer ook eens muziek voor het slapen
Klassieke muziek heeft een kalmerende werking, dit kan helpen zodat je kleintje ontspannen in slaap kan vallen. Zwitsal heeft in samenwerking met het Concertgebouworkest zes slaapliedjes gemaakt om de nachtrust van jouw baby te stimuleren. Beluister de slaapliedjes hier.
Help, mijn baby wil niet slapen!
Probeer ook te genieten van de tijd dat je baby ’s nachts wakker is. Het heeft best iets bijzonders als de hele straat ligt te slapen (of als dat zo lijkt) en jij met je kindje in het holst van de nacht wakker bent. Het heeft iets intiems en het zijn momenten waar je later met sentiment aan terug zult denken.
Voel je als ouder ook vooral niet schuldig als jouw baby onrustig slaapt of nog niet doorslaapt. Er is niets dat hoort of moet. Blijkbaar past dit slaapritme bij de ontwikkeling van je kindje en is je baby op dit moment nog niet toe aan doorslapen. Eens komt het goed!