Ga verder naar:
Voorbereiding op de bevalling

Wanneer je je gaat verdiepen in de bevalling kun je nog wel eens overspoeld worden met informatie. Hoe kun je je het beste voorbereiden op deze belangrijke dag? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Zo kun je je voorbereiden op je bevalling
Zwangerschaps- of bevallingscursus
De laatste loodjes wegen het zwaarst zeggen ze. En dit kan ook van toepassing zijn op de zwangerschap. Vooral wanneer het je eerste zwangerschap is en je niet weet wat je te wachten staat, kun je wel eens opzien tegen de bevalling.
Er zijn heel wat zwangerschapscursussen waarmee je je hierop kunt voorbereiden en die je zorgen weg kunnen nemen. Je kunt dit mét of zonder je partner doen. Je hebt cursussen zoals zwangerschapsgym, -yoga, zwanger & fit en haptonomie. De cursussen ‘Samen Bevallen’ en Hypnobirthing richten zich meer op het teamwork en kan je dus samen met je partner volgen. Welke cursus bij jou past, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. En als je je er een beetje in verdiept, kom je daar snel genoeg achter.
Verschillende manieren van bevallen
Heb je al nagedacht over hoe je wilt bevallen? Er zijn zoveel verschillende manieren: thuis, in het ziekenhuis, in bad, op een baarkruk… Kies voor een manier die bij jou past, maar weet dat je ook op het moment zelf nog van gedachten mag veranderen. En wie moet er bij jouw bevalling aanwezig zijn? Wil je het alleen met je partner en de verloskundige doen of wil je misschien ook je (schoon)moeder, (schoon)zus, een vriendin of een doula erbij hebben?
Bespreek het goed met elkaar en maak eventueel een geboorteplan. Daar kun je in zetten wat je wel en niet wil tijdens de bevalling, ook op het gebied van eventuele medicatie. De verloskundige of dienstdoende arts zal hier dan zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden.
Bevallingstas
Als je dichter bij de bevalling komt, is het verstandig om de tas alvast klaar te zetten. Ook wanneer je thuis wil bevallen is dit handig. Stel je voor dat tijdens de thuisbevalling blijkt dat het om medische redenen beter is om toch naar het ziekenhuis te gaan, wil je niet op stel en sprong nog even een tas moeten inpakken. Wat in ieder geval handig is om mee te nemen:
- Kleding voor je kindje: twee setjes inclusief mutsjes en een jasje in meerdere maten.
- Kleding voor jezelf: denk aan kleding waar je in kan bevallen, maar ook aan comfortabele en warme kleding waar je weer in naar huis kan.
- Voedingsbeha en ondergoed.
- Pyjama.
- Warme sokken of pantoffels.
- Toiletartikelen en slippers voor jezelf. Na de bevalling in het ziekenhuis is het fijn om even te douchen en je op te frissen. En wanneer je laat op de avond bevalt, is het mogelijk dat ze je een nachtje daar houden. Het is handig om met dit scenario rekening te houden.
- Toiletartikelen en schone kleding voor je partner. Voor wanneer het langer duurt dan gedacht.
- Eten en drinken. Ziekenhuiseten kan nog wel eens te wensen overlaten, dus neem voor de zekerheid wat lekkere dingen van thuis mee.
- Boeken, tijdschriften en/of elektronische apparatuur.
- Het boekje waarin alle informatie van de verloskundige over jouw zwangerschap verzameld is.
- Verzekeringspapieren, eventueel het ponskaartje van het ziekenhuis en de telefoonlijst van de mensen die je als eerste op de hoogte wilt brengen.
- Indien van toepassing: het geboorteplan.
- Camera en/of telefoons inclusief opladers en (lege) geheugenkaartjes, zodat je dit speciale moment kunt vastleggen.
- Autostoeltje.